0%

W tym tekście postaram się przedstawić kurkumę, zarówno z perspektywy historycznej jak i ze strony naukowej patrząc na nią z własnej pracy klinicznej.

Kurkuma należy do rodziny roślin imbirowych i pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Największym producentem na świecie są Indie. Uważa się, że poszukiwacz przygód Marco Polo jako pierwszy przywiózł roślinę do Europy i został opisany jako owoc przywodzący na myśl szafran. Marco Polo musiał pokazać przyprawę w Europie, ale dla mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej głównie Indii, przyprawa od dawna była znana.

Kurkuma jest niesamowita i była używana od tysięcy lat przy kilku okazjach, ale także do gotowania. Kurkumina jest substancją aktywną, która jest częścią kurkumy, która uczyniła ją znaną jako złoto przeciwzapalne.

Kurkuma jest znana z tego, że wspiera stan zapalny. Procesy zapalne są stale coś się dzieje w naszym organizmie, jest to naturalna część leczenia, ale również ważnym elementem, jeśli chodzi o nasz rozwój fizyczny, na przykład szkolenia. W świecie zachodnim ból przewlekły jest powszechny, przewlekły ból można opisać jako stan, w którym nie możemy już kontrolować stanów zapalnych. Ten stan może wystąpić i znikać poprzez nasze nawyki żywieniowe.

Kurkuma składa się z 5% kurkuminidów i jest nieszkodliwa dla ludzi nawet w dużych dawkach. Kurkuma znajduje się w kuchni indyjskiej, gdzie curry to najsłynniejsza przyprawa do gotowania. Istnieją przesłanki wskazujące na to, że przeciętna osoba w Azji Południowo-Wschodniej otrzymuje od 200 mg do 1,5 g kurkumy dziennie.

CO MÓWI NAUKA?

Oprócz swoich silnych właściwości przeciwzapalnych, pokazuje, że może działać ochronnie i hamująco w rozwoju niektórych chorób. Było kilka badań na ten temat. Jeśli chcesz przyjrzeć się suplementom kurkumy, powinieneś spojrzeć na ilość kapsułki jaką jest kurkumina. Aby uzyskać efekt, potrzebne są dawki od 100 do 500 mg, ale badania również przeprowadzono w znacznie większych dawkach i nie wykazano, że jest szkodliwy. Oto niektóre z uzyskanych wyników:

Obniżenie stanu zapalnego.
Zmniejszenie bólu przy wyższych dawkach 400-500 mg curcurmine.
Może obniżyć ciśnienie krwi (potrzebujesz więcej dowodów, ale zostały przeprowadzone badania)
Zwiększone krążenie krwi.
w dawkach do 1 g z Bioperine® (substancja czynna pieprzu czarnego), w jednym z badań wykazano, że pomagały kobietą z otyłością z niepokojem/stresem.
Wspiera pozytywną funkcję wątroby.
Ma silny wpływ na trawienie.
Te przedmioty są dobrze zbadane, kurkumina nadal wykazuje pozytywne właściwości w kilku obszarach. Ten artykuł zostanie zaktualizowany o więcej informacji!

SPRZEDAJEMY DOŚWIADCZENIE KLINICZNE!

Kurkuma od Better You to stały dodatek dla moich klientów. Wszystkie powyższe cechy są fantastyczne, ale kurkumina ma również korzystny wpływ na innych składek i działa bardzo dobrze jako synergetyk do Jagód Goji , Witamina D i suplementów treningowych.

Ciekawe jest to, że pozwoliłem moim klientom jeść kurkumę w kapsułkach Better You, ale także czysta kurkume. Kurkuma jako przyprawa nie ma tak wysokiego poboru co to oznacza, że podąża ona całą drogę w dół do jelita gdzie działa przeciwzapalnie. W produkcie BY dodano piperynę z czarnego pieprzu, który promuje wchłanianie i zapewnia bardziej centralny efekt. Oto moja propozycja dawkowania dla zdrowszego i silniejszego ciebie;

1 kapsułkę kurkumy bezpośrednio rano.
1 łyżeczka kurkumy w przyprawie / formie proszku na obiad.
1 kapsułka kurkumy bezpośrednio po treningu.
1 łyżeczkę kurkumy w proszku w proszku do kolacji.