Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- ARTYKUŁY
- Witaminy z grupy B
Ponieważ organizm nie jest w stanie sam wytwarzać witamin z grupy B, ważne jest, aby upewnić się, że dostarczają je z dietą. Istnieje wiele różnych rodzajów witamin z grupy B i są one potrzebne do różnych funkcji w organizmie.
Witaminy z grupy B są potrzebne m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, metabolizmu i układu nerwowego. Odgrywają również ważną rolę w budowie włosów, skóry i paznokci.
Produkt Premium B Complex od Better You został opracowany tak, aby zapewnić pełne spektrum wszystkich witamin z grupy B. Zawiera także ekstrakty z awokado i szpinaku. Zarówno awokado, jak i szpinak pochodzą z królestwa roślin i są bogate w witaminy z grupy B. Oznacza to, że współczynnik rozpoznawania w organizmie jest większy, co ułatwia wchłanianie.
Poniżej wyjaśniamy bardziej szczegółowo różne witaminy z grupy B, ich funkcję w organizmie i w jakich produktach spożywczych się znajdują.
Tiamina (B1) jest ważna dla przemiany węglowodanów w energię w komórkach, a także dla wykorzystania aminokwasów. Sam organizm posiada niewielkie zapasy tiaminy, głównie w mięśniach i wątrobie. Tiamina pomaga w prawidłowym metabolizmie energetycznym i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Tiamina występuje naturalnie na przykład w szpinaku, roślinach strączkowych i wątrobie.
Ryboflawina (B2) odgrywa ważną rolę w produkcji koenzymu FAD w organizmie. Koenzym FAD sprawia, że ryboflawina (B2) odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu energii w organizmie, a także w spalaniu węglowodanów, tłuszczów i białek. B2 bierze także udział w produkcji różnych hormonów i jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy organizmu. Ryboflawinę (B2) znajdziemy m.in. w mleku, serze i migdałach.
Główną funkcją niacyny (B3) jest bycie częścią koenzymu NAD. NAD bierze udział w rozkładaniu węglowodanów w organizmie i przekształcaniu tłuszczu w energię. Niacyna (B3) w formie NAD odgrywa również kluczową rolę w produkcji energii. Niacynę można również utworzyć z aminokwasu tryptofanu. Niacyna (B3) występuje w żywności, takiej jak mięso i ryby.
Kwas pantotenowy (B5) występuje we wszystkich komórkach i jest ważnym składnikiem cyklu kwasu cytrynowego, który z kolei wytwarza energię z tłuszczu, węglowodanów i białek. B5 jest przeciwutleniaczem, wpływa również na układ odpornościowy i produkcję niektórych hormonów. Kwas pantotenowy (B5) występuje m.in. w kurczaku, owsie i brokułach.
Witamina B6 to zbiorcza nazwa substancji: pirydoksyny, pirydoksaminy i pirydoksalu. B6 bierze udział w tworzeniu i rozkładaniu aminokwasów, co ma miejsce między innymi podczas rozpadu mięśni. Zapas witaminy B6 w organizmie wynosi 80–90% w mięśniach, a obrót witaminą jest stosunkowo szybki. B6 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, a także dla układu odpornościowego i układu nerwowego. B6 występuje na przykład w mięsie, ziemniakach i rybach.
Biotyna (B7) , zwana także witaminą H, jest ważna dla wszystkich organizmów. Z drugiej strony zwierzęta i ludzie nie są w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy B7, dlatego witamina ta musi być dostarczana z naszą dietą. B7 odgrywa rolę w syntezie kwasów tłuszczowych w organizmie, rozkładzie niektórych aminokwasów i ma wpływ na funkcję komórek B organizmu, które wytwarzają przeciwciała. Biotynę znajdziemy między innymi w jajach i soi.
Kwas foliowy (B9) jest szczególnie ważny dla metabolizmu białek i jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, co z kolei wpływa na podział komórek i tworzenie białek. Kwas foliowy jest również ważny w tworzeniu czerwonych i białych krwinek. Kwas foliowy znajduje się na przykład w szpinaku, wątrobie i drożdżach.
Kobalamina (B12) to jedna z najbardziej złożonych witamin. B12 jest magazynowana w wątrobie, a następnie ponownie wchłaniana w organizmie. W przypadku tego procesu często brak witaminy B12 u wegan nie jest natychmiast wykrywany. B12 pomaga w tworzeniu nowych komórek i czerwonych krwinek, a także dostarcza energię mięśniom. Kobalaminę (B12) można znaleźć na przykład w mięsie i jajach.
Inozytol wchłania się z jelit. Część wchłoniętego inozytolu przekształca się w cukier, a część przedostaje się wraz z krwią do mięśnia sercowego, mózgu, mięśni i innych narządów. Inozytol zwykle współpracuje z choliną, witaminą B6 i tauryną w procesie rozkładu tłuszczu. Inozytol występuje na przykład w podrobach i fasoli.
Cholina jest między innymi istotna dla metabolizmu tłuszczów, m.in. poprawia pracę pęcherzyka żółciowego i pomaga w produkcji lecytyny w wątrobie. Cholina pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w wątrobie i jest również zawarta w kilku lipoproteinach. Działają one jako mechanizm transportowy, który przenosi minerały z krwi do tkanek. Cholina jest również niezbędna do tworzenia DNA i RNA. Cholina należy do grupy witamin z grupy B, mimo że witaminą tak naprawdę nie jest. Cholinę można znaleźć m.in. w jajach, rybach i mięsie.
Produkty powiązane